Ασφάλειες αυτοκινήτων και νέοι οδηγοί

Όταν ο νεαρός ή η νεαρή παίρνει τηλέφωνο τους γονείς του/της για να ανακοινώσει πανηγυρικά πως πήρε το δίπλωμα, συνήθως τα χαμόγελα των γονέων δεν διαρκούν πολύ.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Εκτός της ανησυχίας που λογικά υπάρχει για την σωματική ασφάλεια όλων των νέων και άπειρων οδηγών, υπάρχει και η ανησυχία για την ασφάλεια του αυτοκινήτου που θα οδηγήσουν. Είναι γνωστό πως η ασφάλεια αυτοκινήτου για ένα νέο οδηγό είναι αρκετά πιο τσουχτερή και δαπανηρή. Μην απογοητεύεστε, όμως: υπάρχουν συμβουλές και εισηγήσεις που μπορούν να μετριάσουν κάπως τον πονοκέφαλο και την πίεσή σας, καταδεικνύοντας τρόπους απόκτησης οικονομικής ασφάλειας, ακόμη και για ένα νέο οδηγό. Το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι λίγη υπομονή και έρευνα.  

Είναι γνωστό πως οι νέοι (είτε λόγω εμπειρίας είτε λόγω ηλικίας) οδηγοί χρεώνονται με βαρύτερα ασφάλιστρα. Η στάση αυτή των ασφαλιστικών εταιρειών είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς οι νέοι οδηγοί είναι πολύ πιο επιρρεπείς στα αυτοκινητικά ατυχήματα (περιλαμβάνουν μόνο υλικές ζημιές και τραυματισμούς) ή δυστυχήματα (περιλαμβάνουν και απώλεια ζωής). Πότε, όμως, θεωρείται κάποιος «νέος» οδηγός;  

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες «νέος οδηγός» θεωρείται ο οδηγός που είναι κάτω των 23 ετών, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχει δίπλωμα, καθώς και όποιος έχει δίπλωμα για λιγότερο από ένα χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Στην περίπτωση αυτή πληρώνει ένα επασφάλιστρο που φτάνει ως και το 30% της ασφάλειας. Προσέξτε πως, τελικά, το ποσό του επασφαλίστρου καθορίζεται από το πληρωτέο ποσό της ασφάλειας: όσο πιο ακριβή είναι η ασφάλεια, τόσο πιο ακριβό θα είναι και το επασφάλιστρο.  

Συνεπώς:  
1.      Φροντίστε να εξασφαλίσετε μια ασφαλιστική κάλυψη απόλυτα εναρμονισμένη με τις οικονομικές σας δυνατότητες και τις ανάγκες του αυτοκινήτου και του νέου οδηγού. Περιλάβετε τις ασφαλιστικές παροχές και καλύψεις που είστε σίγουροι ότι σας χρειάζονται και ερευνήστε προσεκτικά προσφορές από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προτού καταλήξετε. Ωστόσο, ΠΡΟΣΟΧΗ: μια φτηνή ασφάλεια δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.


2.      Βεβαιωθείτε πως η ασφαλιστική εταιρεία είναι ικανή να σας καλύψει όταν θα χρειαστεί και μην παρασύρεστε από τις γνωριμίες των φίλων σας ή το παρουσιαστικό του εκάστοτε ασφαλιστή ή ασφαλίστριας. Κάντε τη δική σας έρευνα. Το διαδίκτυο σας δίνει πλέον τη δυνατότητα να πάρετε και να εξετάσετε δεκάδες προσφορές από την άνεση του γραφείου σας. Εκμεταλλευτείτε ειδικές ιστοσελίδες που παρουσιάζουν με εύληπτο και σαφή τρόπο τις συγκρίσεις τιμών ασφαλίστρων και ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για το κύρος της ασφαλιστικής εταιρείας που σας τράβηξε το ενδιαφέρον. Ρωτήστε αν υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για φοιτητές.


3.      Επειδή ο νέος οδηγός συχνά χρειάζεται και νέο αυτοκίνητο, προσέξτε τι αυτοκίνητο θα του πάρετε. Ανεξάρτητα από τα θέλω του νεαρού ή της νεαρής, φροντίστε να εξετάσετε προσεκτικά παράγοντες όπως οι ίπποι, και η ηλικία του αυτοκινήτου, καθώς παίζουν σημαίνοντα ρόλο στο ύψος των ασφαλίστρων. Σημειώστε πως αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες παράσχουν εκπτώσεις για αυτοκίνητα με πλήρη και μοντέρνο εξοπλισμό ασφαλείας. Ωστόσο, ένα μεταχειρισμένο, παλιό αυτοκίνητο ίσως να χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή ασφαλιστική κάλυψη, αφού δεν σας ενοχλούν ιδιαίτερες κάποιες πιθανές μικροζημιές και, συνεπώς, να αποτελεί καλύτερη επιλογή.  

Σύνεση και καλή ενημέρωση είναι τα δύο στοιχεία που θα σας επιτρέψουν να ασφαλίσετε το νέο οδηγό της οικογένειάς οικονομικά και αξιόπιστα. Κατά τα άλλα υπομονή: τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα και το επασφάλιστρο θα είναι σύντομα μία κακή ανάμνηση.

back to top